TIC i seguretat de la informació

Fa una setmana que Diari de Girona ha publicat un especial sobre seguretat a la xarxa. Un gran reportatge que he escrit i dissenyat amb la col·laboració i assessorament d’en Bruno  i en Jose (una vez más mil grácias!).  L’objectiu era donar a conèixer la importància que té assegurar la nostra informació, recordar que alguns drets fonamentals es poden veure afectats per mals usos o simplement desconeixement de les TIC, advertir de noves pràctiques abusives que es produeixen a l’entorn de la Societat Xarxa i parlar amb alguns dels protagonistes encarregats de vetllar per la seguretat de les nostres institucions. Tot i així també vaig voler anar a l’altre costat de l’espectre per conèixer les opinions d’un antic hacker de barret negre i contrastar-les amb el que em deien el director executiu del CESICAT i properament els Mossos d’Esquadra.

Buscava rigor – encara que es tracti d’una primera aproximació per alguns molt òbvia – de la mateixa manera que quan escrivia sobre drets d’autor vaig posar-me en contacte amb en Josep Jover perquè valorès una polèmica que s’havia creat a la ciutat on tothom hi deia la seva, alguns fins hi tot des del desconeixement… (Enllaço un article d’un professor de Dret de la Universitat de Girona que citava el meu reportatge per carregar contra un Lòpez de Lerma, també advocat, que  es va quedar amb un «pam de nas».)

Per això estic especialment orgullòs d’haver pogut presentar, des d’una perspectiva transversal i honesta un tema que a poc a poc va ocupant pàgines als diaris locals però ningú acaba de saber ben bé com funciona, i  sobretot què representa, el projecte per convertir Girona en ciutat intel·ligent. En aquest sentit llibres com el d’en Jose, La Sociedad del Control, es converteixen en claus per entendre l’impacte que aquestes noves tecnologies poden tenir en la reurbanització tecnológica de les ciutats del futur. Veure com conflictes pròpis de la xarxa ara poden produir-se també en l’espai públic, també relacionats amb la seguretat de la informació i les nostres dades i la privacitat.

foto: Mike Flemming (Flickr)
Foto: Mike Flemming (Flickr)

En el camp de les ciutats intel·ligents a més de conèixer les parts, a través de petites notícies que es van filtran als mitjans, necessitem informació per poder projectar tenir una imatge del tot ja que sinó no es pot identificar clarament la seva essència ni valorar l’impacte que pot tenir sobre la vida dels ciutadans. Cal identificar amb quines finalitats s’està utilitzant la tecnologia i quines funcions desenvolupa.

Va ser una agradable sorpresa veure el Magazine de la Vanguardia de  fa dos dies i el que publicava en portada: Ciberpolicías. Un recull d’entrevistes a diferents agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que pertànyen a les Unitats de Delictes Informàtics i Informàtica forense. Aquesta setmana em tocarà repassar-les bé perquè encara tinc pendent l’entrevista amb els Mossos, tot i que ja tinc moltes preguntes… A veure fins on poden contestar.

També ha estat genial llegir aquest aclaridor post sobre seguretat, enginyeria social i auditories, que recull antics enllaços imprescindibles que molts encara no haviem descobert…

A més de preparar l’entrevista que falta hauré de reescriure i revisar alguns textos. La missió era fer-ho assequible per a tots els lectors, el repte de sempre: simplificar. Però arrel d’aquest treball intentaré seguir de prop el projecte d’Smart City de Girona per continuar i contrastar aquest primer anàlisi. Tocarà anar a l’Ajuntament.

 

PS: Espero algun dia afegir-hi també alguna col·laboració, més a lo Jabalí

3 thoughts on “TIC i seguretat de la informació

Leave a Comment